JAMIE OLIVER NENÍ JEN AUTOR KUCHAŘEK A POŘADŮ O VAŘENÍ. SPOUSTU ČASU VĚNUJE TAKÉ TOMU, ABY VEŘEJNOST I KUCHAŘE VEDL KE KVALITNÍMU STRAVOVÁNÍ.
Byl například jeden z prvních kuchařů, kteří se začali zajít o jídlo ve školách. „Vím, že to je jedna z hlavních příčin dětské obezity,“ říká. Jamie tvrdí, že za nadváhou dětí a teenagerů stojí hlavně to, že se o zdravém stravování ve škole neučí. Také ale nemají přístup ke kvalitním a cenově dostupným potravinám.
Naštěstí věří v pozitivní změnu. „Je jasné, že se rodiče starají o budoucnost svých dětí. Abychom jim ale připravili dobré jídlo, potřebujeme mu trochu rozumět, a hlavně mít přístup ke kvalitním surovinám,“ říká Jamie a vysvětluje: „Nesnažím se stát v čele jídelní revoluce. Snažím se ji ale co nejvíce rozdmýchávat.“
Proto podporuje například konzumaci celozrnných obilovin, které náš organismus déle tráví a lépe nás zasytí. „Dělám to tak, že se pět dní v týdnu snažím jíst opravdu zdravě. O víkendu si pak můžu bez výčitek dopřát něco jiného.“ Kromě toho se naučil omezovat množství surovin, ze kterých vaří. O tom je ostatně i jeho nedávná kniha 5 ingrediencí. „Když seškrtáte nákupní seznam a zaměříte se spíš na to, abyste dobře sladili chutě a naučili se správnou techniku přípravy pokrmů, není problém vařit skvělá jídla každý den a v podstatě z ničeho,“ dodává Jamie.