Skip to main content
Domovská stránka » Budoucnost práce » Z ORDINACE K ONLINE KURZU: PŘÍBĚH LÉKAŘKY, KTERÁ ZMĚNILA PRAVIDLA HRY
Budoucnost práce

Z ORDINACE K ONLINE KURZU: PŘÍBĚH LÉKAŘKY, KTERÁ ZMĚNILA PRAVIDLA HRY

Zdroj: archiv MUDr. Michala Knězková

Když MUDr. Michala Knězková, lékařka a matka čtyř dětí, snila o vlastní pediatrické ordinaci, neměla tušení, že její profesní cesta ji zavede do online světa, a stane se tak průkopnicí nového přístupu v medicíně. Její příběh je důkazem toho, že cesta lékaře nemusí vést jen skrze nemocniční chodby.

MUDr. Michala Knězková

lékařka, lektorka kurzů dětské první pomoci, blogerka

MUDr. Michala Knězková měla svoji kariéru pediatra začít jako mnoho lékařů – v ordinaci. Jenže životní události nabraly jiný směr a místo přípravy k atestaci se začala připravovat na mateřství.

Narození prvního dítěte bylo pro Michalu přelomovým okamžikem, který ji přiměl přehodnotit své profesní cíle. „Najednou jsem byla na druhé straně. Byla jsem ta maminka, která uměla ostatním poradit a pomoc,“ říká. To ji inspirovalo k založení kurzů první pomoci pro rodiče, které se setkaly s nadšeným přijetím.

On-line kurz první pomoc dítěti >

I přes úspěch osobních kurzů brzy narazila na jejich limity. „Chtěla jsem pomoci více rodinám, ale čas a logistika osobních setkání mi to znemožňovaly,“ vysvětluje Michala. Rozhodla se tedy pro radikální krok – přesunout své kurzy do online prostředí. Tento krok otevřel dveře k širšímu dosahu, a umožnil jí tak sdílet její znalosti s rodiči po celé zemi.

Zdroj: archiv MUDr. Michala Knězková

V online prostředí naučila rodiče, jak reagovat v krizových situacích, ale také jak předcházet běžným nebezpečím a jak budovat zdravý vztah s dětmi. „Stala jsem se průvodcem na cestě rodičovstvím. Snažím se být pro rodiče mapou, která je vede, upozorňuje na nástrahy a ukazuje osvědčené trasy,“ popisuje Michala svou roli.

Prevence a vzdělávání jsou pro MUDr. Knězkovou klíčem k budoucnosti medicíny. „Pokud více lékařů přijme tento přístup, můžeme výrazně zlepšit zdraví a kvalitu života naší společnosti,“ říká s přesvědčením. Její práce a závazek ukazují, že medicína nemusí být jen o léčení nemocí, ale může být i o vedení, podpoře a porozumění.

Zdroj: archiv MUDr. Michala Knězková

Paní doktorka tedy doufá, že její příběh poslouží jako inspirace pro další absolventy medicíny, kteří hledají smysluplné uplatnění. „Nebojte se jít za svým srdcem a zkoumat nekonvenční cesty. Medicína je obrovské pole s nekonečnými možnostmi,“ uzavírá rozhovor s nadějí, že její příklad povzbudí i další lékaře k hledání vlastních cest v této náročné, ale nesmírně obohacující profesi.

Next article