Veronika Beskydiarová alias Besky je vítězkou soutěže MasterChef Česko 2021. Vydala dvě kuchařky (Pečeme nebesky a Vaříme nebesky). V současnosti vede kurzy pečení i vaření v mnohých kulinářských akademiích v rámci České i Slovenské republiky. Její specializací jsou vysoké moderní dorty.
Veronika „Besky“ Beskydiarová
kuchařka, vítězka soutěže MasterChef Česko 2021
Besky, vlastním jménem Veronika Beskydiarová, se díky velké dřině a vášni k jídlu prosadila ve světě vrcholné gastronomie. V následujícím rozhovoru jsme si s ní proto povídali o výjimečných gastro podnicích, ale i dalších zajímavých místech, která ji při cestování po ČR zaujala.
Jaké faktory pro vás hrají klíčovou roli při výběru gastro podniků, které doporučujete svým sledujícím k navštívení při cestování po Česku?
Poslední dobou mne cestování po Česku začalo nesmírně bavit, a to přesně z toho důvodu, že se situace na místním gastro trhu výrazně zlepšila. Při výběru podniků se většinou vždy zaměřuji na základní faktory, které umím rozpoznat i z pohodlí domova, a to díky pár kliknutím. Projdu si recenze, fotky, webové stránky a instagram, avšak nejdůležitějším atributem pro mne je vždy jídelníček. Pak jsou zde ale také restaurace, o kterých se člověk nedozví ze sociálních médií. Jedná se totiž o opravdu malé rodinné podniky či hospůdky, o nichž se doslechnete pouze od známých. Nicméně to jsou ty pravé klenoty, které se snažím dále sdílet, aby se o nich dozvědělo více lidí.
Existuje nějaký konkrétní podnik, který byste doporučila jako „must-visit“ při cestě po Česku? Díky čemu je podle vás toto místo jedinečné?
Jednoznačně bych doporučila restauraci Sůl & Řepa ve Strakonicích. Při mé návštěvě jsem byla nadšená nejen z chutí, ale také z prezentace jídel. Menu obsahuje skvělý výběr moderních pokrmů inspirovaných sezónními surovinami a regionálními specialitami. To, co podnik Sůl & Řepa činí jedinečným, je kombinace moderní kuchyně s tradičními prvky. Vše navíc dostanete v příjemném a stylovém prostředí. Je to skvělé místo pro objevování nových chutí a prožívání gastronomického dobrodružství v centru města. Tuto restauraci tudíž mohu vřele doporučit. Ale naštěstí je takových skvělých podniků v Česku hromada. Obdobně se mi do paměti vrylo například i Entree v Olomouci.
Jaký je váš nejzajímavější objev z cestování po ČR? Můžete se s námi podělit o konkrétní zážitek z návštěvy nějakého opomíjeného místa nebo památky, které vás zaujaly?
Těch je mnoho. Ale jedním z nezapomenutelných zážitků z cest po Česku pro mne byla návštěva hrádku Helfenburk u Úštěka. Toto částečně opomíjené místo nabízí dechberoucí kombinaci přírodní krásy a historického dědictví. Během procházky místních lesů jsme s přítelem nečekaně narazili na zříceninu hradu, který se vypíná nad okolní krajinou. Tato památka přímo září tajemstvím a historií. Náhodou jsme tedy objevili místo, které není tak známé, a mohli jsme se ponořit do jeho fascinující historie a kultury. A přesně z toho důvodu Česko miluji. Je zde totiž mnoho tajemných a zajímavých míst, o nichž se dozvíte někdy jen takto „naslepo“. A právě v tom je ta krása.