Skip to main content
Domovská stránka » Budoucnost práce » ADAPTABILITA A CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ JSOU KLÍČEM K ÚSPĚCHU
ADVERTORIAL

V dnešním dynamickém světě se pracovní prostředí neustále mění, což vyžaduje schopnost rychle se přizpůsobovat či stále se učit. A to se týká zaměstnanců i podnikatelů. Adaptabilita a kontinuální vzdělávání jsou důležité pro kariérní růst a dlouhodobou zaměstnatelnost.

Ludmila Klimešová

prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek

Schopnost přizpůsobit se novým podmínkám je v dnešní době stěžejní. Požadavky na trhu práce se pořád proměňují, například některé aktivity přebírá umělá inteligence. Zaměstnanci, kteří se umí rychle sžít s těmito změnami, jsou v práci efektivnější a podnikatelé, jež zvládají reagovat na nepřetržitý technologický vývoj, mají větší šanci se prosadit.

Neustálý rozvoj dovedností a znalostí potřebujeme v rámci naší kariéry všichni. Zájem o profesní rozvoj pomáhá zvyšovat naši odbornost, ale i zcela změnit práci či udržovat krok s technologickými a tržními trendy. Také vede k lepším kariérním vyhlídkám, větší šanci na povýšení, vyšší mzdě nebo nové pracovní příležitosti.

celoživotní vzdělání
Zdroj: Adobe Stock

  • Jana pracuje v oblasti marketingu. Pravidelně se účastní online kurzů digitálního marketingu a zapojila se i do mentoringového programu. Díky tomu byla povýšena na vedoucí pozici.
  • Martina, majitelka kavárny, se často setkává s jinými podnikateli a navštěvuje různé workshopy. Tím se neustále posouvá dopředu a rozvíjí ona sama, ale i její podnik.
  • Pavel je účetní. Naučil se využívat moderní softwarové nástroje a umělou inteligenci pro automatizaci rutinních úkolů, čímž zvýšil svou produktivitu a získal více času na strategické činnosti.

  1. Buďte otevření novým zkušenostem – Neváhejte zkoušet jiné věci a přijímat zajímavé výzvy. To vás naučí přizpůsobovat se změnám. Nebojte se dělat chyby, protože chybami se člověk učí.
  2. Vzdělávejte se průběžně – Účastněte se kurzů, workshopů nebo seminářů. Využívejte i online platformy, ať se můžete učit kdykoli a kdekoli.
  3. Využijte mentoring a koučink – Oslovte zkušeného kolegu, profesionálního mentora či kouče, kteří vás ve vašem osobním růstu podpoří.
  4. Budujte si síť kontaktů – Navštěvujte profesní akce a setkání s ostatními odborníky ve vašem oboru. Navazování nových kontaktů vám může přinést zajímavé příležitosti a vyhlídky.
  5. Dbejte na pravidelné hodnocení – Zhodnoťte své zkušenosti a čerpejte z nich poučení. Přemýšlejte o tom, co jste se naučili a jak to můžete v budoucnu využít.

Pusťte se do toho! Každý den se naučte něco nového a brzy uvidíte velké změny ve své kariéře, ale v i osobním rozvoji.

Next article