Skip to main content
Domovská stránka » Zodpovědná společnost » DAŇHELOVÁ: VLIV SOCIÁLNÍCH SÍTÍ NESMÍME PODCEŇOVAT
Zodpovědná společnost

DAŇHELOVÁ: VLIV SOCIÁLNÍCH SÍTÍ NESMÍME PODCEŇOVAT

Zdroj: archiv Anny Jiřiny Daňhelové

Anna Jiřina Daňhelová je kromě jiného úspěšnou influencerkou. Její vtipná a trefná videa mají značný dosah. Známá herečka si je toho vědoma, a proto vedle humoru a zábavy vybízí své sledující i k zamyšlení. Zodpovědnost je pro ni samozřejmostí jak v osobním životě, tak právě i na sociálních sítích.

Anna Jiřina Daňhelová

herečka, zpěvačka a influencerka

Dle mého názoru hrají influenceři zásadní roli nejen v prosazování zodpovědného chování ve společnosti. Člověk, který si dobrovolně vybral, že bude vaši cestu sledovat, má přirozenou tendenci napodobovat to, s čím se ztotožní. Myslím si, že reálně tak činí asi ve 20 % případů. Proto má smysl být v těchto věcech důsledný. Nápadně mi to připomíná jeden z principů rodičovství, který v sobě obecně máme zakódovaný. Z toho, co mám v poslední době možnost sledovat, usuzuji, že není na místě vliv sociálních sítí podceňovat.

Mám někdy až přehnanou tendenci hlídat chování lidí ke zvířatům. Mnohokrát jsem se kvůli tomu pustila do konfliktu na ulici s někým, kdo se mi jako dobrý vychovatel nejevil. Za poslední rok jsem čtyřikrát volala na policii, abych jako „žalobníček“ nahlásila, co se kde děje a požadovala okamžité řešení dané situace. Přiznávám se, že to možná někdy bylo přehnané. Nicméně když vím, jaký reálný dopad to pak má, nebojím se být v tomhle ohledu nekompromisní.

Zdroj: archiv Anny Jiřiny Daňhelové

To samé se týká i lidí, kteří se na ulici nechovají bezpečně nebo ohrožují druhé apod. Drtivá většina z nás nad tímto neobvyklým chováním mávne rukou a jde dál. Já si však uvědomuji, co se může stát například za půl hodiny poté, co odejdu a nechám to být. Někdo nemusí mít to štěstí, že se na přechodu vyhne rychle jedoucímu autu. Za chvíli přes jiný přechod může jít maminka s kočárkem a pak už bude pozdě na to se ptát, proč o tom někdo nedal vědět dříve. Ale naštěstí mě na policii berou pořád ještě vážně.

Ráda sleduji profil Natálie Pažické, která se zaměřuje na důsledky fast fashion. Vzhledem k mé lásce k zvířatům jsem například na svém profilu nedávno sdílela kontakty na zvířecí záchranky, a to podle okresů. Byla bych ráda, kdyby každý z nás měl v telefonu uloženou tu zvířecí záchranku či stanici, která spadá do okresu, v němž se zrovna pohybuje.

Next article