Skip to main content
Domovská stránka » Kariéra v technologiích » MIKSCHIK: PROGRAMOVÁNÍ SE STÁVÁ UCHOPITELNĚJŠÍM PRO STÁLE VÍCE LIDÍ
ADVERTORIAL

Filip Mikschik je zakladatelem a CEO StartupJobs. Tato platforma úspěšně propojuje firmy a nové zaměstnance. S vývojem AI a dalších technologií se výrazně mění i pracovní trh. Jak se na tento vývoj mají adaptovat zájemci o práci, ale i samotné firmy?

Filip Mikschik

zakladatel a CEO v StartupJobs

Asi nikoho nepřekvapí, že na prvním místě zmíním umělou inteligenci, která začíná přicházet do běžného užití a v řadě firem se s ní už setkáváme na denní bázi. Do současné doby, v níž je vyvíjen především tlak na efektivitu, přinesla AI nový element, který zjednodušuje automatizaci, a to i u činností, jež by nás před lety ani nenapadly.

programování
Zdroj: Adobe Stock

S tím souvisí i určitá demokratizace programátorského povolání. S pomocí generativní umělé inteligence je mnohem snazší generovat zdrojový kód a následně jej i opravovat. Programování se tak posouvá zase o kus dále, a sice od čistě technického řešení. Postupně se tak stává uchopitelnějším pro stále větší množství lidí. S tím souvisí i rozmach no-code či low-code platforem, které umožňují širšímu okruhu uživatelů vyvíjet technologická řešení.

Určitě bych jim doporučil, aby zkoušeli a experimentovali. To je nejefektivnější způsob, jak si osvojit nové dovednosti. S tímto zkoušením a experimentováním mohou třeba rozjet nějaký vlastní projekt či vést malou firmou. Hlavním cílem by však nemělo být vydělávání peněz, ale učení se a získávání zkušeností – jak fungují technologie z hlediska teorie, tak i jejich praktická aplikace v reálném světě, což je v dnešní době stále důležitější.

startupjobs
Zdroj: Adobe Stock

A druhá věc je určitě vzdělávat se, a to jak samostudiem, tak i v rámci klasických institucí, kde si myslím, že nebyla příhodnější doba pro studium v zahraničí, než je nyní. To mimo samotných znalostí přináší i zásadní kontext z jiného prostředí, který může být klíčový pro budoucí úspěch na pracovním trhu.

Samozřejmě existuje celá řada kurzů a nástrojů, jak zaměstnance vzdělávat. Avšak nejzajímavější a nejefektivnější mi přijde aktivní podpora zaměstnanců v tom, aby zkoušeli nové nástroje, postupy či přístupy a nebáli se zapojení technologií do svých každodenních pracovních činností. Přeci jen i taková lenost funguje jako motivace, díky které si zaměstnanec zefektivní část svého pracovního času pomocí nástrojů umělé inteligence. A přitom může mít dlouhodobě větší dopad na porozumění technologiím a posunu zaměstnance vpřed než kdejaké teoretické školení.

Next article