Skip to main content
Domovská stránka » Zodpovědná společnost » DALIBOR DOSTÁL: VELCÍ KOPYTNÍCI JSOU LÉKAŘI NEMOCNÉ KRAJINY
ADVERTORIAL

Vlivem řady faktorů prochází česká příroda mnoha nepřirozenými změnami, které mění její tvář. Dochází tak k dramatickému úbytku původních druhů rostlin i živočichů. To se rozhodl změnit Dalibor Dostál, který v bývalém vojenském prostoru Milovice před pár lety založil ve spolupráci s vědci unikátní přírodní rezervaci.

Dalibor Dostál

ředitel společnosti Česká krajina

Prostřednictvím pastvy velkých kopytníků, jako jsou zubři, divocí koně nebo zpětně šlechtění pratuři obnovujeme biologickou rozmanitost na velkých plochách přírody. Velcí kopytníci působí jako lékaři nemocné krajiny. Spásají agresivní druhy trav, a tím uvolňují prostor pro vzácné květiny, na ně vázané motýly a další organizmy. Díky tomu se postupně obnovuje celý ekosystém. Zájemci nás mohou podpořit přes portál pomahamekrajine.cz.

Na rozdíl od hospodářských zvířat navíc velcí kopytníci pomáhají s adaptací krajiny na změny klimatu a s ukládáním uhlíku do půdy. Vědecké výzkumy zjistily, že ekosystémy s velkými kopytníky celosvětově vážou o 50 % uhlíku více, než veškeré lesy na planetě. Velcí kopytníci tak řeší dva nejdůležitější problémy současné ochrany přírody: biodiverzitu i klima.

Velkým přínosem je rychlost a rozsah, s jakou velcí kopytníci přírodě pomáhají. V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se podařilo již za několik let zvýšit počty mladých rostlin hořce křížatého o neuvěřitelných 5553 %. U nejvzácnější květiny na území rezervace je to obrovský úspěch. Počty nejohroženějšího motýla modráska hořcového se zvýšily o 1700 %. Navíc právě milovická rezervace je díky velkým kopytníkům držitelem hned dvou světových unikátů. I proto o našem projektu opakovaně psala média jako New York Times, Washington Post či BBC.

česká krajina
Zdroj: archiv Česká krajina

Největší výzvou je vytvořit v Česku rezervace alespoň tak velké, jako v Nizozemí nebo Německu, tedy výrazně zalidněnějších státech. Tam velcí kopytníci obnovují území o tisícovkách hektarů. V Česku má jen jediná rezervace přes sto hektarů, ostatní pouze desítky.

Velcí kopytníci obnovují v krajině klíčové přírodní procesy. Vše probíhá ve spolupráci se špičkovými vědci. Navíc se jedná o finančně efektivní řešení, které je dlouhodobě výrazně levnější než kosení nebo pastva hospodářských zvířat. Zubři, divocí koně a pratuři jsou také atraktivní pro veřejnost. Prostřednictvím těchto zvířat, která u lidí vyvolávají pozitivní emoce, se tak daří chránit desítky a stovky menších druhů, které lidé ani neznají. Zachování biologické rozmanitosti je nejen užitečné pro správné fungování ekosystému, ale pestrá příroda je navíc nesmírně krásná.

Next article