Skip to main content
Domovská stránka » Kariéra v technologiích » ZČU REAGUJE NA POŽADAVKY NASTUPUJÍCÍ GENERACE STUDENTŮ
ADVERTORIAL

ZČU nabízí studentům účast ve výzkumu v jejich špičkově vybavených centrech. Stěžejní součástí studia je i nabídka stáží a praxí v lokálních i zahraničních podnicích. I díky tomu nemají absolventi této univerzity nouzi o pracovní nabídky.

prof. RNDr. Miroslav Lávička, Ph.D.

rektor Západočeské univerzity v Plzni

Naši studující mají velký zájem zapojovat se v rámci studií do stáží a praxí v partnerských institucích. A my jim to jednoznačně doporučujeme. V některých studijních programech je to dokonce povinné. Máme dlouhodobé spolupráce s podniky na lokální i mezinárodní úrovni. Tuto nabídku praxí studující velmi oceňují, neboť se jim díky tomu daří poznat reálné pracovní prostředí a navázat důležité profesní kontakty, které jim mohou otevřít dveře k budoucí kariéře. Studujícím to také poskytuje příležitost ověřit si teoretické znalosti v praxi a zjistit, jakým směrem by se chtěli ubírat. Věříme, že taková zkušenost je nezbytnou součástí moderního vysokoškolského vzdělávání.

Západočeská univerzita v Plzni je domovem několika výzkumných center. Jedná se o RICE při Fakultě elektrotechnické, RTI při Fakultě strojní, NTIS při Fakultě aplikovaných věd a samostatné pracoviště Nové technologie – výzkumné centrum. Studenti a akademici ZČU mají díky nim jedinečnou příležitost podílet se na špičkovém výzkumu v oblasti kvantových materiálů, čipů a polovodičů, elektromobility, udržitelného inženýrství pro průmysl 21. století aj. Aktivně s námi v našich výzkumných centrech spolupracují i zmíněné podniky. Studující se mohou zapojit do reálných projektů a podporujeme i jejich účast na různých soutěžích a hackathonech. Zde prezentují své nápady a prototypy, kterými se představují ve světě technologií.

ZČU
Zdroj: Adobe Stock

Většina našich absolventů technických fakult je firmami rozebraná ještě předtím, než stihnou složit státní závěrečnou zkoušku. To je pro nás skvělá zpětná vazba. Naši studující jsou na pracovním trhu velmi žádaní a nestává se, že by po absolutoriu skončili na úřadu práce. Přesto se teď ZČU chystá reagovat i na požadavky nastupující generace vysokoškoláků. Dnešní náctiletí se mnohem více zajímají o svět v globálním měřítku a s tím i o udržitelnost. Momentálně například připravujeme nový studijní program Enviromentální inženýrství na Fakultě strojní. Zde absolventi získají znalosti o bezodpadových technologiích, recyklaci materiálů a energetických souvislostech moderního inženýrství.

Next article