Skip to main content
Domovská stránka » Kariéra v technologiích » ROVNÉ PODMÍNKY PRO ŽENY A MUŽE JSOU PRO BYZNYS PŘÍNOSEM
ADVERTORIAL

V současné době se s ohledem na udržitelnost hovoří o nutnosti sledovat a nastavit rovnoprávnost mužů a žen na pracovišti (tzv. DEI strategie). Zejména v průmyslu je však toto téma stále oříškem. Pomoci může projekt Women’s Empowerment Principles (WEPs), o němž nám více poví Lenka Šťastná, prezidentka organizace BPWCR.

Lenka Šťastná

prezidentka Business & Professional Women CR (BPWCR)

Trend udržitelného podnikání s sebou nese nutnost zohlednit řadu nových povinností. Firmy se potřebují zamyslet nad svojí firemní kulturou, způsobem náboru, nastavením pracovního prostředí či mírou inkluzivity. A dle toho pak musí připravit strategii, která povede ke zlepšení problematické oblasti. Společnosti nyní mají povinnost například sledovat a vykazovat poměr zaměstnaných žen a mužů či procento žen ve vedení firmy. Obdobně musí být dodržována transparentnost odměňování nebo rovný přístup k odbornému vzdělávání i kariérním příležitostem.

Zdroj: archiv BPWCR

Kromě předsudků vycházejících ze stereotypů o tom, co je ženská a mužská práce, čelí především nechuti vedení firem zavedené pořádky měnit. Jakákoliv změna je náročná a většina lidí se jí přirozeně obává. Velmi tedy záleží na komunikaci a způsobu, jakým se změna prosazuje a jak dobře je zakomponována do strategie. Je potřeba, aby vedení společnosti přijalo změnu za sobě vlastní, angažovalo se v ní a propojilo ji jak se strategií firmy a jejími cíli, tak i s cíli osobními. Stěžejní dále je, aby do tohoto procesu byli aktivně zahrnuti také zaměstnanci. Příkladem společností, kde se toto podařilo, jsou právě signatáři Women’s Empowerment Principles – GasNet, HOPI, ČEZ a Allianz. Přitom v řadě z těchto firem historicky převažovali mezi zaměstnanci muži.

rovnoprávnost
Zdroj: archiv BPWCR

WEPs jsou souborem zásad, které podporují tvorbu inkluzivního prostředí na pracovišti. Jejich následování tak provede firmu k nastavení kultury, kde se muži i ženy cítí stejně ceněni a mají rovné příležitosti. V rámci sedmi principů WEPs se společnost postupně dívá na to, jak férově má nastavené strategie a procesy. Řeší se třeba to, jestli dostatečně podporují postavení žen, ať již jde o přístup ke vzdělávání či možnosti kariérního růstu, nebo work-life balance pro všechny. Dále se zkoumají antidiskriminační mechanismy a jak pozitivně v této oblasti daná společnost působí i na své okolí, obchodní partery, komunity atd. Firmy mají k dispozici vzdělávací materiály, přístup k webinářům a komunitě. Podstatné je, že v rámci WEPs je vše dobrovolné. Dodržování těchto principů tak zůstává čistě na každé společnosti. Hlavní cíl iniciativy tkví v podpoře firem, sdílení dobré praxe a šíření osvěty. My v BPWCR podporujeme komunitu, vzděláváme a přispíváme k medializaci tohoto tématu.

Next article