Skip to main content
Domovská stránka » Kariéra v technologiích » BUĎTE PŘI VÝBĚRU PRÁCE NÁROČNÍ!
ADVERTORIAL

Orientovat se na pracovním trhu může být složité. Pracovních nabídek je ale naštěstí dostatek, musíte jen umět hledat a jít štěstí trošku naproti. HR manager Petra Kubita Nulíčková, držitelka ceny Recruiter roku 2019, nám o hledání ideální pracovní příležitosti řekla víc.

Petra Kubita Nulíčková

HR manager v Pale Fire Capital

Zaslání životopisu nebo LinkedIn profilu se při hledání nové práce nevyhnete. Kromě praxe a brigád zmiňte své zájmy, vzdělávání se a volnočasové projekty. Když se ucházíte o konkrétní pozici, měli byste vědět, co od ní očekáváte. Sepište si 3 věci, které jsou pro vás důležité, a během pohovorů se na ně ptejte. Nezapomeňte na přípravu, je základem úspěchu. Čím více si ujasníte co chcete a jací jste, tím lépe se vám bude číst mezi řádky inzerátů.

  • Náplň práce: Co vás baví a co naopak ne?
  • Firma: Jaký typ firmy hledáte? Malá, velká, česká, mezinárodní?
  • Mzdová očekávání: Kolik si přejete a potřebujete vydělávat?
  • Možnosti rozvoje: Co se chcete naučit a jakým směrem se chcete profesně rozvíjet?

  • Zhodnoťte své silné a slabé stránky vzhledem k pozici, o kterou máte zájem.
  • Seznam kompetencí – Co ovládáte a co firmy požadují?
  • Napište životopis, motivační dopis a případně připravte portfolio.
  • Seznam firem, které vás zajímají a jsou pro vás atraktivní.

pracovní pohovor
Zdroj: Adobe Stock

A co když zatím žádnou velkou praxi nemáte? Existují kompetence, které jsou univerzálně užitečné a přínosné. Například komunikace, digitální dovednosti, prozákaznický přístup, kritické a kreativní myšlení, práce s daty, schopnost dotahovat věci do konce atd. Firmy často poptávají analytické myšlení, schopnost adaptovat se, ale i znalost jazyků a využívání AI.

A kde první práci najít? Existuje mnoho míst: StartupJobs, jenprace, kariérní stránky firem nebo portály jako Cocuma. Nebojte se však zeptat i svých známých nebo poslat životopis do vaší vysněné firmy, i když aktuálně nové zaměstnance nehledají. Buďte proaktivní.

Pro studenty a čerstvé absolventy jsou navíc ideální stáže a trainee programy. Skvěle nastartují vaši kariéru a jsou prvním zářezem v životopisu. Stáže obvykle poskytují praktické zkušenosti v rámci studijního programu a mohou být i placené. Jsou časově omezené a často zaměřené na konkrétní cíle. Trainee programy naproti tomu cilí na absolventy, kteří mají ambici rychle postoupit na vyšší pozice, zpravidla bývají na hlavní pracovní poměr a placené. Tyto programy trvají obvykle 6–12 měsíců a připraví vás na full-time pozice ve firmě. Jejich součástí bývá i široká škála různých tréninků. Určitě by neměly uniknout vaši pozornosti.

Při výběru práce se nebojte být nároční – hledejte takovou, která vás bude nejen živit, ale také rozvíjet a bavit.

Next article