Skip to main content
Domovská stránka » Kariéra v technologiích » DIRECT TECHNOLOGIES VYVÍJÍ SKVĚLÉ APPKY PRO CELOU DIRECT FAMILY
ADVERTORIAL

Direct pojišťovna patří společně s fintechem Direct Fidoo a společností Direct auto do skupiny Direct family. Všechny tyto firmy čerpají ze zkušeností a dovedností komunity Direct technologies, kde agilně a pomocí moderních technologií tvoří spolehlivá a inovativní řešení na míru. Týmy nadšenců v Direct technologies k vývoji softwarových řešení však přistupují trochu netradičně.

Robert Dohnal

CEO Direct technologies

Pavel Lukeš

Podporovatel vývoje a vývojových týmů

Petr Šokin

Podporovatel agilních metod

Týmy v Direct technologies slouží jako propojovací platforma IT a Tech řešení napříč Direct family. Dle slov Roberta Dohnala, CEO Direct technologies, sice komunita nadšenců existuje už od počátku fungování celého Directu, ale až v posledních dvou letech začala používat svou vlastní značku. „Abychom mohli dodávat špičkové služby klientům Directu, potřebujeme tvořit řešení, která umožní sjednat pojištění nebo vyúčtovat náklady služebních plateb na mobilu třeba z obýváku. Zkombinovali jsme proto nejnovější technologie, nadšení lidí a odvahu dělat věci jinak pod jednou společnou značkou, kterou v současné době reprezentuje asi 120 lidí,“ dodává Robert Dohnal.

Zkombinovali jsme nejnovější technologie, nadšení lidí a odvahu dělat věci jinak.

Týmy Direct technologies se od ostatních odlišují především ve dvou oblastech. Zaprvé využívají ty nejnovější technologie jako například AI platformu LangChain a platformu Kubernetes pro správu. Dále se liší tím, že v Directu nenajdete jediného manažera nebo vedoucího. „Místo vedoucích u nás najdete podporovatele. Úkolem takového podporovatele je odstraňovat překážky a podpořit rozvoj a vzdělávání lidí v týmu. Máme také například zásadu, že ve chvíli, kdy se něco nepovede, nehledáme viníky – hledáme řešení, a snažíme se ponaučit z toho, co se stalo,“ zmiňuje Pavel Lukeš, který podporuje vývoj a vývojové týmy. Odlišný je také způsob myšlení a přístup k vývoji softwarových řešení: „V dnešním konkurenčním prostředí potřebujeme dodávat řešení na trh rychle a kvalitně. Proto jsme zastánci metody Shift Left. Kvalitu toho, co vyvíjíme, testujeme tedy už v raných fázích vývoje, tím zrychlujeme celý proces a snižujeme počet chyb,“ zmiňuje Petr Šokin, který podporuje agilní metody a softwarová řešení.

Zdroj: archiv Direct technologies

V Direct technologies zastávají metodu 50:30:20. To znamená, že prvních 50 % času je dedikováno na samotný vývoj technologií a práci ve sprintech. Dalších 30 % kapacity má tým čas a prostor na odbavování technických dluhů z minulosti a na vzdělávání, například na konferencích nebo školeních. Zbylých 20 % je čas pro přípravu na další sprint. „V praxi říkáme, že v rámci desetidenního sprintu jsou dva dny dedikované na přípravu na ten další. To mimo jiné znamená také porozumět tomu, co vyvíjíme, pro koho a proč,“ dodává Petr Šokin.

Mým osobním cílem je, abychom z pohledu toho, jak se umíme učit a zlepšovat, byli na úrovni nejlepších firem ve světě,“ uzavírá Robert Dohnal.

Next article