Přečtěte si rozhovor s obchodním sládkem národního pivovaru Budějovický Budvar Alešem Dvořákem.
Rostoucí popularita minipivovarů je trendem posledních let. Kde se tento fenomén vlastně vzal?
Fenomén minipivovarů přišel ze Spojených států. V 80. letech byl americký trh zaplaven pivem, které chutnalo všechno stejně. Nadšenci si proto začali vařit pivo doma, třeba v garáži, i když to tehdy bylo nelegální. Pak se změnily zákony a s minipivovary se v Americe roztrhl pytel.
V Česku jsme na tom s minipivovary jak?
Náš pivní trh je pořád ve srovnání s tím světovým dost konzervativní. Fenomén minipivovarů se k nám dostal v podstatě s dvacetiletým zpožděním. Před patnácti lety bylo v Česku minipivovarů na prstech jedné ruky, dnes už je jich kolem 450.
Traduje se, že naše české pivo je jedno z nejlepších na světě. Je to opravdu tak, nebo si to myslíme jenom my Češi?
Naše pivo je pivo typu ležák, a v tom jsme jako národ opravdu dobří. Český ležák je ve světě skutečně uznávaná klasika, takový vrchol pivovarnického umění. Stále je to ale jen jeden z mnoha pivních stylů. A právě minipivovary nám v pivních stylech a chutích hodně otevírají oči a nabízejí rozmanitost.
Říká se, že v posledních letech dochází k „vinifikaci“ piva. Co to znamená?
Ještě před několika lety bylo pivo pivem, a tím to haslo. To se změnilo. Pivo se začíná stávat, podobně jako víno, významným společenským nápojem. Dokonce existují kurzy pivního sommeliérství, v každém větším městě se konají pivní festivaly či slavnosti. Už i český spotřebitel začíná vnímat, že v pivu je spousta práce, řemesla a úsilí. A to je obrovský pokrok, dosažený také díky minipivovarům.
Kdo jiný než my, národní pivovar, by měl posouvat české pivovarnictví dál.
Budějovický Budvar začal loni s minipivovary spolupracovat. Proč?
Kdo jiný než my, národní pivovar, by měl posouvat české pivovarnictví dál. To, že máme na našich pípách místo i pro minipivovary, je cesta, jak rozšířit naše vlastní portfolio. Budvar je ležácký pivovar, to je naše doména. Zákazníkům však chceme ukázat, že nejen s českým ležákem se dá udělat díra do světa. Minipivovary jsou mistři pivních stylů a chutí.
Uvedli jste na trh nové pivo Společné z Budvaru ve spolupráci se sládkem Pavlem Paloušem z pivovaru Cobolis. Co je to za pivo?
Chtěli jsme lehké osvěživé pivo na letní sezonu. A protože s Pavlem Paloušem z Cobolisu se znám několik let, napadlo nás, že ho uvaříme společně. Proto Společné z Budvaru. Společné používá německý speciální slad Red X a chmel Polaris. Mělo by to být takové svěží pivo, lehké a krásně pitelné.
Jaký pivní styl bude hitem letošního léta?
Když světem proletěla vlna nadšení ze znovuobjeveného, americkými chmely navoněného pivního stylu IPA, pivovarníci trochu tápali, jakou novinku zavést. Řekl bych, že letošní sezona bude patřit kyselým pivům. Výraz kyselé pivo zní divně, ale jsem si jistý, sour beer letos zákazníky překvapí. Chutná jako suché šampaňské víno a úspěch má hlavně u žen. Skvělé vaří třeba naši přátelé z pivovarů Cobolis, Zíchovec nebo Clock.